Съживяването на пазара на недвижимости в последните месеци доведе до бум както на новите, така и на нелегалните посредници, алармираха вчера от Национално сдружение „Недвижими имоти”.

За да се предпазят клиентите от брокерите менте, от организацията искат изрично в обявите в сайтовете да се посочва отказът от специализирано обслужване по сделката и че не се дължи комисиона по нея, пише „Монитор”.

Поиска ли се впоследствие посреднически хонорар, това означава нарушаване на правата на потребителите”, предупреди Ирена Перфанова, председател на сдружени то.

Тя описа и други капани, дебнещи клиентите решили да търсят информация единствено през интернет за наемане или покупка на жилище.

Често портали предлагат главно луксозни квартири, и то на нереално ниски цени, но се оказва, че жилището вече е дадено под наем. Това трябва да подсети потребителите, че става дума за фалшиви оферти”, предупреди тя.

По думите й тази порочна практика ескалира в някои сайтове и не цели да се обслужват клиентите, а за некоректното им привличане.

Често една и съща агенция се рекламира под различни имена, но не всички те са регистрирани като търговски дружества”, поясни Перфанова.

Според нея друг начин за привличане на клиенти е взимането на обяви на частни лица от различни сайтове и дори промяна на параметрите им. Това се прави без разрешение на собственика на имота или колегите от другата агенция.

Според Мария Григорова, зам.-председател на Арбитражен съд - София, най-често споровете, свързани с покупкопродажба на имоти, са за неплатена комисиона по посредническия договор.

Тя посъветва, когато се правят сделки с чужди граждани, в контракта с тях конкретно да се запише, че споровете ще се решават от български арбитражен съд.