„През следващите 4-5 години ще видим драматична промяна на начина, по който се банкира.

Няма да има затваряне на някаква услуга за сметка на друга. Но балансът в начина, по който хората са свикнали да банкират ще се промени много. Дори картите технологично вече са отживелица. 

Разбира се това не означава, че те ще изчезнат утре, напротив, по същия начин както телевизията не е убила киното и уеб базираните информационни канали не са убили вестниците. По същия начин ще видим доста дълъг период на съвместно съществуване /между картовите разплащания и по-новите начини на банкиране/ но балансите ще се променят и банкирането ще стане по-удобно, по-лесно, по-бързо, по-сигурно. 

Междувременно картите не се дават и имаме сериозни технологично развитие в безконтактните плащания, които, особено за малки суми, ще бъдат много по-удобни и по-сигурни“, това прогнозира изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. 

От водещата търговска банка в България очакват през тази година с страната да се използват близо 1.2 млн. безконтактни карти, като броят на ПОС терминалите, позволяващи такъв тип транзакции ще нарасне до 7 500. 

За сравнение към момента са инсталирани около 4 000 устройства от този вид, а клиентите използващи услугата са близо 60 000. Пазарът на безконтактни плащания се развива изключително бързо в цяла Европа, където вече има 80 млн. карти и 1.2 млн. ПОС терминала от ново поколение. 

УниКредит Булбанк предоставя възможност за безконтактни плащания с нови дебитни и кредитни карти Visa, MasterCard и V Pay. Плащането в магазин или на друго място с такава карта, при сума до 25 лв. може да става без въвеждане на ПИН код и без подпис на разписката, която разпечатва продавачът. При суми над 25 лв. е необходимо единствено да се въведе ПИН. 

В същото време безконтактната карта притежава всички функции на обикновените дебитни и кредитни карти с чип или магнитна лента и позволява осъществяване на плащания и по обичайните досега начини. А новите ПОС терминали могат да се използват и за мобилни разплащания, тъй като са съвместими и с телефони, таблети, смарт часовници и дори с биометрични данни.

През миналата година броят на покупките на ПОС терминали нараства с 20%, а обемът им, с 21%. В същото време УниКредит Булбанк отчита увеличение на покупките с издадените от банката карти съответно с 39% и с 31%. Фактът, че броят на покупките расте по-бързо от обема им показва, че българите все по често използват банковите си карти за по-малки и ежедневни покупки. 

През декември средният размер на транзакциите на ПОС терминали е 70 лв., като това е най-малката сума за последните 3 години. Електронната търговия не прави изключение. 

От УниКредит Булбанк отчитат ръст от 23% на извършените покупки. Въпреки това над 80% от плащанията в България все още се извършват в брой, а не по електронен път. Това според експертите на УниКредит Булбанк се дължи основно на големия дял на сивата икономика в страната. 

Безконтактните карти са сигурни като всяка друга чип технология. Стандартът има на сигурност се гарантира и от използването на допълнителни алгоритми за проследяване на транзакционното поведение на клиентите. 

Няма никаква опасност при преминаване край ПОС терминал да се осъществи безконтактно плащане. В същото време без въвеждане на ПИН код могат да се плащат само суми до 25 лв. При изгубена или открадната карта за безконтактни плащания процедурата е същата както при останалите банкови карти и клиентът е защитен от страна на банката издател.