За последните две години близо 200 хил. българи и румънци са напуснали Германия, за да се завърнат у дома, предаде БГНЕС, цитирайки данни на Федералната статистическа служба (Дестатис).

Това поставя под въпрос за пореден път дали са реални страховете за масова имиграция от Източна Европа. 

Миграцията от Германия към Румъния се е повишила с 20%, от 50 265 души през първите три месеца на 2012 г. до 60 450 души за същия период на 2013 г. През май се очаква да излязат данните за последното тримесечие на 2013 г. 

"Ускоряването на емиграцията от Германия не е неочаквана. В потока на миграцията може да се забележи, че колкото по-висока е миграцията към една страна, толкова по-висока е миграцията от нея към друго страни", смята д-р Йохен Олтмер, преподавател в Института за изследване на миграцията към университета "Оснабрюк". По думите му повечето българи и румънци не остават в страната повече от няколко години, което причинява колебания в данните за миграцията. 

"Много от тях са студенти, дошли за "няколко семестъра", или квалифицирани служители, дошли да натрупат опит, преди да се върнат у дома", допълва Олтмер. 

Заминаването за България се е увеличило с 11% през първата месеци на 2013 г., в сравнение със същия период преди година. 

Германия се превръща в основна дестинация за много италианци, но тази миграция получава много по-малко внимание от България и Румъния, защото има "продължителна миграционна връзка" между Германия и Италия", отбелязва Олтмер. 

Според него миграцията от източните държави е смятана за "миграция заради бедност" и се "скандализира", въпреки, че това е грешно.