С 572.6 млн. евро са намалели резервните активи на БНБ през първото полугодие, показват новите данни от платежния баланс. Проблемите в ПБ по линия на финансовата сметка се дискутират отдавна, но през юни се наблюдават позитивни тенденции: балансът на плащанията за месеца е положителен, в размер на чувствителната сума 130.9 млн. евро.

 

Положителната цифра в платежния баланс през юни се дължи на първо място на сектора на услугите, които за месеца формират нетен излишък в размер на 319.3 млн. евро. В това число, приходите на България от туризъм само през юни възлизат на 344.5 млн. евро, а от транспортни услуги – на 137.3 млн. евро. Пътувания на българи в чужбина са извадили от страната 77.8 млн. евро през юни.

 

От началото на годината услугите /туризъм, пътувания, други/ са донесли на родната икономика 658 млн. евро. За сметка на това обаче дефицитът на външната търговия, или превишението на вноса над износа, почти изяжда приноса на услугите, като за първите шест месеца на 2011 г. той е 488.2 млн. евро. Само през юни, търговският дефицит се разраства с нови 175 млн. евро.

 

В крайна сметка за първото полугодие текущата и капиталовата сметка са положителни в размер на 602.8 млн. евро. На това обаче противостои значително по-голям минус във финансовата сметка, която от януари до края на юни се е влошила със стряскащите 1.3 млрд. евро /капитали за близо 2.5 млрд. лева са напуснали страната за първите шест месеца/.

 

През юни финансовата сметка намалява с нови 78.8 млн. евро, а за последните 12 месеца минусът възлиза на 816.5 млн. евро.

 

Въпреки че през юни страната най-сетне успява да отчете положителни нетни преки инвестиции /макар и в размер на само 19.7 млн. евро/, протфейлните инвестиции се свиват с 95.6 млн. евро. Портфейлни са инвестициите в малцинствени дялове, а резултатът за юни се дължи на това, че българи са закрили портфейлни инвестиции в чужбина за 62 млн. евро, а чужденци в България – за 33.6 млн. евро.

 

За първите шест месеца на годината статистиките показват съответно 23.7 млн. евро нетно свиване на преките инвестиции, както и 261.8 млн. евро съкращение на портфейлните инвестиции, от които 135.2 млн. евро са изтеглени от чужденци от България.

 

Важният сектор „Други инвестиции“ през юни е с минимален негатив от 1.1 млн. евро, но движенията вътре в тази сметка са големи. Родните инвеститори са изнесли от България 172.5 млн. евро, най-вече под формата на валута и депозити /172.4 млн. евро/.

 

За сметка на това, чуждестранни физически и юридически лица са инвестирали у нас нето 171.5 млн. евро, главно под формата на депозити. През юни са разкрити депозити на чуждестранни граждани в България в размер на 190.7 млн. евро.

 

Статистиката на БНБ, следователно, потвърждава множеството медийни съобщения, че гражданите специално на южната ни съседка масово посещават България, за да си открият сметки в нашите банки. Въпросната тенденция обаче е по-изразена само през юни, тъй като общо от януари до края на юни чужденци са изтеглили от българските банки почти 470 млн. евро.

 

През първото полугодие сметката „други инвестиции“ отчита 1.006 млрд. евро дефицит.