България е сред 20 страни, където има малко или никакво прилагане на Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки.

Това се казва в доклад на неправителствената организация "Прозрачност без граници".

В групата, в която попада България, са също така Русия, Белгия, Испания, Турция и др.

От "Прозрачност без граници" препоръчват засилване на капацитета на съдебните институции и подобряване на работата между отделните агенции, както и приемане и прилагане на закони, свързани с чуждестранните подкупи.

Освен това в доклада се настоява да се установи система от санкции за компании, чиито дъщерно и съвместни дружества със седалища извън България извършват чуждестранни корупционни престъпления и да се събере и направи публично достъпна статистическата информация, включително и за санкциите наложени на юридически лица за свързани с корупцията престъпления.

Докладът, който е 11-ти поред, е независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Държавите, които са подписали тази конвенция, имаща за цел намаляването на корупцията в глобален мащаб, формират почти 2/3 от износ и близо 90% от преките чужди инвестиции в света. /БГНЕС/