Благосъстоянието на хората в България леко се е подобрило през 2012 година, но въпреки това тя изостава значително като темп на подобрение от своите съседки. Това е видно от Индекса на човешкото развитие, изготвян ежегодно от икономическия институт на Организацията на обединените нации. Последната му актуализация бе обнародвана преди часове.

 

В последната класация България е на 57-ма позиция от общо 186 държави. Румъния с една степен преди България, класирана на 56-то място. Гърция е 26-та, Турция е на 90-то място в класацията и е давана за пример като страна със забележителен темп на подобрение през последната година.

 

 

Индексът на човешкото развитие разглежда дългосрочния прогрес в различните държави по света. За да съпостави тенденциите в тях той претегля редица фактори, сред които продължителността на живота в дадената държава, демографията, годишният прираст на населението, равнопоставеността между половете, доходите на населението, количество емисии въглероден диоксид на глава от населението, измененията в горския фонд, разходите за здравеопазване като процент от Брутния вътрешен продукт, образователната система, броят завършили в научни и инженерни дисциплини, броят на самоубийствата, участието на работната сила на пазара на труда и други.

 

 

Изводът от прегледа на индекса за тази година е, че изгревът на Юга е безпрецедентен по своя мащаб и скорост. Анализаторите посочват, че някои от големите страни са постигнали бърз напредък, като Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Южна Африка и Турция. Значителен прогрес, който следва да бъде забелязан, са отбелязали и малки икономики като Бангладеш, Чили, Гана, Мавриций, Руанда и Тунис.

 

За пръв път от 150 години насам общият продукт на трите най-големи развиващи се икономики - Бразилия, Китай и Индия, е съпоставим с икономиките на дългогодишни индустриални лидери от Севера като Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Съединените Американски Щати. Това показва значителна промяна в баланса между икономическите сили.

 

Изследването прави сравнение със ситуацията през 1950 година, когато Бразилия, Китай и Индия заедно са произвеждали около 10% от глобалния Брутен Вътрешен Продукт, докато шестте традиционни лидери от Севера са произвеждали почти половината. На база на последните данни се предполага, че до 2050 година Бразилия, Китай и Индия ще произвеждат около 40% от глобалния Брутен Вътрешен Продукт, с което ще задминат икономиките, обединени в групата на Г- 7.

 

Изследването насочва вниманието към средната класа в южните страни, която се увеличава като дял от населението с голяма бързина. Милиардите потребители и граждани мултиплицират на свой ред развитието, което претърпяват правителствата, компаниите и международните институции на Юга. В момента той се разраства както Севера и предлага почва за развитие на технически иновации и креативно предприемачество.

 

Търговията между Севера и Юга показва как новоиндустриализираните икономики са изградили капацитет да произвеждат ефективно комплексни продукти, които да предлагат на пазарите в развитите страни. В същото време връзките, които южните страни поддържат помежду си, помагат на компаниите в тези държави да се адаптират към иновативните продукти и процеси, като по този начин по-добре обслужват потребностите на местните потребители.