България е на трето място в света в класацията за най-атрактивна аутсорсинг дестинация след скок от 11 места нагоре. 

Това съобщи президентът Росен Плевнелиев при откриването на националната конференция „Аутсорсинг дестинация България“ в Пловдив. 

"Като президент заставам зад голямата цел България да се утвърди като регионален хъб за развитие на информационните технологии. Вдигнали сме високо летвата", каза още Плевнелиев.

Голямата национална задача, която си е поставило правителството, е да се създадат условия за обучение на поне 30 000 специалисти в сферата на високите технологии, които да бъдат наети в IT и аутсорсинг сектора. 

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на конференцията. Тя съобщи, че страната ни вече е на 9-о място от 51 страни в световната класация по потенциал и привлекателност за развитието на ИТ сектора. 

Сред лекторите бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и директорът на Германската аутсорсинг асоциация Щефан Фрике.

"Присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев и вицепремиера Румяна Бъчварова са показателни за потенциала на Пловдив да се превърне в топ локация у нас и Източна Европа за инвестиции в ИТ и аутсорсинг бранша", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

В града вече работят 5000 души в 80 фирми от сектора, в който се наблюдава ръст на работното възнаграждение, а стартовите заплати са от 1000 до 3000 лв. Експертите прогнозират, че до 2-3 години броят на заетите в бранша в Пловдив може да се удвои и да нарасне до 9-10 хиляди души. 

Анализатори на трудовия пазар са категорични, че IT и аутсорсинг индустрията помага и за развитието на останалите сектори в икономиката. Навлизането на високотехнологични компании променят облика на Пловдив и се забелязва ръст на търговията и строителството на жилищни и нежилищни сгради.