България е победител в конкурса European Outsourcing Awards 2015 (Европейските аутсорсинг награди), съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Организатор е National Outsourcing Association UK, а отличието бе връчено на церемония в Лисабон, Португалия, на 8 октомври.

Страната ни бе номинирана през лятото като една от трите най-добри места за изнасяне на услуги и производства в света - в конкуренция с Латвия и Южна Африка.

Аутсорсинг индустрията е един от най-бурно развиващите се сектори в българската икономика през последните години, като все повече международни компании - основно от сферата на високите технологии, навлизат в страната, припомнят от БАИ. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%.

Информационните и комуникационните технологии и изнасянето на различни бизнес услуги са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 000. България е привлекателна за компаниите с качествените специалисти, езиковите познания, ниските разходи, а също и с членството си в ЕС.