България е с най-стария автомобилен парк в Европа - 39% са коли над 20 години. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на автосалона в София, предаде "Фокус".

"За нас инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни. Това е един лакмус за това как се развива икономиката. Присъствието на инвеститори от автомобилния бизнес е един качествен белег за това докъде сме стигнали и оценка за работата ни", заяви Лукарски.

Той уточни, че в много страни това е ограничено законодателно, но той лично не смята, че това би имало добър социален ефект за българите.

"В крайна сметка моята цел е покупателната способност на българите да се повишава. Опитваме се да привлечем производители. Привлекли сме доста. Тази година открихме няколко инвестиции, свързани с автомобилната индустрия. Не става дума за производство на готови автомобили от колелото до каросерията - това, в което сме специалисти, е свързано с производството на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия", обясни още Божидар Лукарски.