Южен поток се прокарва така, че да заобиколи Газпром. България и Сърбия договориха маршрута на газопровода без съгласието на Русия, пише московското издание "Комерсант".

Вестникът коментира разговорите между сръбския президент Борис Тадич и българския премиер Бойко Борисов миналата седмица във Варна.

Двамата се разбраха тръбата на Южен поток да пресече границата между двете страни в района на  Димитровград. Газпром се беше обявил против този вариант, който съществено удължавал трасето и оскъпявал проекта. Белград, който по начало бе заинтересован точно от този маршрут, но не успяваше да склони Газпром, се опитва да постигне своето с помощта на София, доскоро шантажирала Москва с отказ да участва в Южен поток, коментира "Комерсант".

Сръбско-българските договорености за трасето на Южен поток само на пръв поглед се отнасят единствено до тези две държави. На практика те засягат интересите на всички ключови участници в проекта, най-вече на Газпром, изтъква всекидневникът.

Сръбски източници на "Комерсант" твърдят, че Москва и Белград имали предварителна договореност тръбата да влезе от България на сръбска територия в района на Зайчар - на повече от 100 км северно от Димитровград. За този вариант настоявал Газпром, защото според компанията той би намалил стойността на проекта. Белград пък имал интерес тръбопроводът да се прокара през Димитровград, защото така би преминал през цяла Сърбия. Докато при "зайчарския вариант" Южна Сърбия заедно с регионалния център Ниш ще бъде откъсната от Южен поток, твърдят източниците на вестника.

Настоявахме тръбата да мине през Димитровград, но Газпром не бе съгласен, защото това удължава трасето и оскъпява газа за крайните потребители, признал според "Комерсант" още през май м. г. Душан Баятович, директор на Сърбиягаз - сръбския партньор на Газпром. Българите също поискаха Южен поток да се изгражда през Зайчар, защото това е най-късият маршрут, добавил Душан Мракич от сръбското енергийно министерство.

Тези изявления предизвикаха в Сърбия ефект на избухнала бомба и местни лидери в южни сръбски градове настояха пред Белград Южен поток да мине непременно през Ниш, дори заплашиха със създаване на автономно образувание в региона. Сръбските власти успяха да заглушат скандала, като заявиха, че  маршрутът още не бил утвърден, припомня изданието.

Сега обаче ситуацията е по-благоприятна за Белград, който май е решил да прокара своя вариант за маршрута на тръбата с помощта на София. Русия едва успя да пречупи позицията на България по двустранните проекти за енергийно сътрудничество и на Москва се наложи да склони за съществени отстъпки преди подписването на "пътна карта" за проекта Южен поток, отбелязва "Комерсант".

България има козове, каквито Сърбия няма, коментирал Воислав Вулетич, шеф на сръбската газова асоциация.

Българско-сръбските договорености не останаха незабелязани в  Газпром, без обаче да разтревожат особено концерна, пише руското издание. Окончателният маршрут на Южен поток ще бъде определен според техническо-икономическата обосновка на проекта, а тя се разработва тъкмо от Газпром, заявила за "Комерсант" пресслужбата на компанията.

Газпром явно се ръководи от съображението, че останалите участници в Южен поток могат да договарят помежду си каквото пожелаят, но руският монополист все едно ще има последната дума за избор на маршрута. За Газпром обаче ще е трудно да се противопостави на съгласувана позиция, дори да става дума само за двама партньори - в случая Сърбия и България.  Затова, макар че балканската отсечка от "Южен поток" вече добива очертания, борбата около нея тепърва предстои, заключава "Комерсант". БТА