Българските и унгарските банки са най-потърпевши от спада във финансирането от банките-майки сред седем ключови източноевропейски страни, показва анализ на Fitch Ratings, цитиран от Business Week. Причина за това е, че собствениците им са наблегнали повече на спестовността, отколкото на кредитирането, което е реакцията на финансовата криза.

Макар и намаляло, финансирането от майките е било значително по своя обем през първата половина на годината, което показва как се е свил апетитът за риск и как са се променили средносрочните перспективи пред кредиторите, коментират от Fitch Ratings.

Анализаторския екип е проучили ситуацията в 43 банки, опериращи в региона на Централна и Източна Европа, където забавянето на растежа и рецесията, причинени от дълговата криза, водят след себе си до по-слаба активност от страна на компаниите - износителки, до налагане на фискални ограничения в държавите, до свиване на потреблението и намаляване на търсенето на кредитен ресурс. Според Европейската комисия източните държави от Европейския съюз ще постигнат растеж от 0.3% до 2.2% през следващата година, по прогноза от месец ноември.
 
Финансирането на източноевропейските банки е спаднало с 20% до € 62 млрд. в годините от 2008 до юли 2012 година. Този спад във финансирането от европейските централи е бил заместен от финансиране от местните пазари, най-вече от депозити, показват данните на Fitch.

Най-голямото свиване е било в България с общо 47%, следвано от Унгария с 38%, достигайки до размер, равняващ се на 10% от Брутния вътрешен продукт на всяка от двете държави. Другите държави, в които ситуацията е била анализирана от екипа, извършил проучването, са Хърватия, Румъния, Полша, Чехия и Словакия.

Fitch коментират, че пресъхването на паричните потоци към унгарските банки се дължи и на слабите перспективи пред местната икономика, а отчасти и на неортодоксалната политика, водена от тамошния парламент, особено по отношение на банковата система. Има се предвид, че Унгария наложи специални данъци на кредитните институции и ги принуди да абсорбират загубите си от ипотечните заеми в чужда валута.

Чуждестранните банки контролират значителна част от общите банкови активи в седмте страни, изследвани в анализа на Fitch Ratings, като повечето от собствениците са базирани в еврозоната.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!