Страната ни полага усилия да спре опитите негативната кампания срещу българи и румънци във Великобритания да се превърне в официален документ на британските власти. Това съобщи в интервю за Дарик българският посланик в Лондон Константин Димитров. Той подчерта, че страната ни ще реагира много остро и в Брюксел, ако властите на Острова се опитат да ограничат правото на българите за свободно движение и трудовите им права след края на тази година.

 

По думите на посланика докато няма официално решение на британското правителство за конкретна кампания или действия, с които да се ограничават права на българите на Острова, не бива да се чака и официална реакция на нашите власти.

 

Засега на кампанията в медиите отговаряли организациите на българите. „Ние сме в тесен контакт с всички неправителствени структури, които са активни по тези въпроси. Ние ги насърчаваме да отстояват своите права, да издигат своя глас, когато става дума за реакции на медии на неправителствени организации", обясни Константин Димитров по повод кампанията в британските медии срещу потенциална вълна от българи и румънци след 2013 г., когато ще отпаднат ограниченията за работа на гражданите на двете държави.

 

„Аз ще реагирам на медии тогава, когато се борави с клеветнически факти или се изопачава истината за действия на българското правителство или за действия на българските граждани", подчерта посланик Димитров.

 

„Оттам нататък аз и моят екип, заедно с Министерството на външните работи и цялото правителство ще се фокусираме върху това да не се предприемат от британското правителство действия, които нарушават законите на ЕС и са в разрез със законите на Великобритания и унижават достойнството и доброто име на България и българите", посочи още българският посланик в Лондон. Според него това е „верният подход”, който разделял полето на дейност между неправителствените организации на българите и дейността на правителството и посолството.

 

България с готовност за остра реакция в Лондон и Брюксел. Константин Димитров подчерта, че „британските власти знаят, че първо - не могат да спрат българските граждани да посещават Великобритания, това е право на европейски граждани да се движат свободно, и второ - те много добре знаят, че не могат да продължат ограниченията за работа след 1 януари 2014 г”.

„Това са две неща, за които ние следим изключително зорко, и реагираме, и ще реагираме много остро и в Брюксел, и в Лондон, ако някой се опита да ограничи тези законни права на нашите сънародници", категоричен е посланик Димитров.

 

Той обясни, че вече реагира срещу тази злоупотреба със страховете във Великобритания, като участва в медиите там. „Готов съм да дебатирам с всеки, за да го убедя, че нито има вълна на емигранти. Тук има един относително нисък брой на българите, повечето от които са си намерили законна работа”, обясни Константин Димитров.

 

Не си представям правителство, която да плюе собствената си страна”.

 

По думите му значителното ниво на безработицата на Острова и усещането за т.нар. рецесия с тройно дъно безпокоели британските граждани. „Това обаче не им дава никакво право да се настройват срещу българи, нито би трябвало да дава право на институциите да ограничават правата им и се надявам, че до това няма да се стигне”, каза посланикът ни в Лондон. И допълни, че не си представя правителство, което „да плюе собствената си страна, за да я представи по-непривлекателна отколкото тя в същност е”.

 

С около 2 месеца е намален срокът за издаване на работни карти за българите във Великобритания, като той е сведен до 6 месеца, съобщи още в интервюто си за Дарик българският посланик. Направихме лек пробив, сведохме го до 6 месеца, но смятаме, че и тези шест месеца са много", коментира Константин Димитров. Българските власти ще настояват срокът да бъде сведен до по-поносими граници, както и българите да могат по-бързо да провеждат интервютата си за работна карта.

 

Студентите ще кандидатстват за работа преди да стъпят на Острова?

 

Посолството ни работи и по проблема с работните карти на българските студенти в Англия. Това, което настоявахме – и тази сутрин имах среща на високо равнище по тази тема, е студентите ни да получат право да кандидатстват за разрешителни за работа преди момента, в който стъпят на британска земя", съобщи още посланик Димитров.  Идеята е още докато са в България те да си подават документите, веднага след като стане ясно, че са приети да учат, за да може в момента, в който пристигнат и започне учебната им година, да могат да ползват правото си на работа до 20 часа седмично.

 

Посланик Димитров се позова на данни на британската статистика около 53 000 българи, които не са граждани на Обединеното кралство, работят в момента на Острова. Това е една изключително ниска цифра, тя не може да представлява притеснение за трудовия пазар на когото и да е", коментира той.

 

На онези, които се притесняват от възможен наплив на българи след края на 2013 г. Българският посланик в Лондон дава за пример Ирландия, която в средата на миналата година премахна ограниченията за българи до трудовия си пазар. Това е страна със сходно географско положение и сходна трудово-правна ситуация – там само нови 380 българи са потърсили възможност за работа", подчерта дипломатът ни.