България изостава от Румъния и от други държави в региона по синхронизиране на правилата за търговия с ценни книжа с европейските стандарти. Това е важно, тъй като без него за външните инвеститори пазарът ни ще продължи да е рисков и непривлекателен заради по-високите такси и комисиони.

Това каза в интервю за DarikFinance.bg Бен ван дер Велпен, консултант на ING, който е в България за да участва в семинара, организиран от Централен депозитар за прилагане на международни стандарти в организирането на корпоративни действия и общи събрания.

Ван дер Велпен коментира и бъдещата приватизация на Централен депозитар и Българска фондова борса като правилна стъпка в развитието им, но изрази лично мнение, че е по-добре собственици тази инфраструктура да станат тези, които я ползват в момента, а именно банките, инвеститорите и емитентите.

Има ли нещо в начина, по който се изпълняват сетълмента на сделките в България, което плаши инвеститорите отвън?

Изплашени не е точната дума, но за един външен инвеститор тук е твърде скъпо. Говоря не само за вашия пазар, но също за Украйна, Русия. Ако аз искам да инвестирам там, аз знам, че там ме очакват много високи такси и комисиони.

От друга страна стои рискът. Това, което чувам сега е, че плащането по една сделка може да настъпи след 15 - 20 дни. Това е много дълъг период от време, в който може да се случи всичко, включително банкрут.

Ето защо трябва да се адаптирате към стандартите, които съществуват в момента в Западна Европа, за да стане на външните инвеститори по евтино да влязат на вашия пазар и да намалее риска за тях.

Смятате ли, че при синхронизиране на местните практики тези инвестиционни разходи ще паднат както за външните инвеститори, така и за нас, ако искаме да купим ценни книжа от друга борса?

Чрез приемането на европейските стандарти, чрез създаването на единен европейски пазар, разходите ще паднат. Те ще са такива, каквито са във Франция, в Холандия. Разликите просто ще се изчистят.

Кога според вас е реалистично България да се синхронизира със стандартите на Западна Европа?

Аз не мога да отговоря на този въпрос.

Намирате ли, че сме бавни в приемането на тези стандарти?

Смятам, че България е някъде по средата. Румъния е по-напред от вас, тъй като тя се включи в една инициатива, която я задължава да е готова в адаптирането на стандартите до 2015 година. Вие не сте си поставили краен срок. Но има други държави като вас, без краен срок, които са по-напред от вас. няма да споменавам имена. 

Знаете, че у нас предстои приватизация както на Централен депозитар, така и на Българската фондова борса. Кой според вас би имал интерес да участва в процедурата?

Смятам, че това е решение първо е правилно. И второ, смятам че тази инфраструктурата трябва да бъде в ръцете на онези, които я ползват - банките, емитентите. Ако тя е в техни ръце, тя ще е по-малко консервативна, ще трябва да се развива, разраства, ще се инвестира в технологично обновление.

Тоест според вас местните участници на пазара би трябвало да помислят да участват в приватизацията? Надеждите за момента са като че ли за навлизането на голям стратегически играч от вън ...

Ако влезе един инвеститор и пак онзи, който притежава тази инфраструктура е само един, може да се очаква, че нещата ще се развиват по същия начин, както до сега. За това личното ми мнение е, че е по-добре тази инфраструктура да се разпредели сред всички които я ползват.

Какво искате да видите от България по отношение на търговията с ценни книжа в близко бъдеще?

Това, на което се надявам, е да видя един реален прогрес, за да може и вие да видите позитивите от общия европейски пазар. В много отношения ние вече сме го създали - еврото, платежната система. Сега остава да направим същото и за ценните книжа. В Западна Европа нещата вече са много уеднаквени, но в Централна и Източна Европа нещата все още са много разделени на местни пазарни практики. Смятам, че е въпрос на време, след като вече сте в Европейския съюз и участвате на общия пазар, да се включите и в общия пазар на ценни книжа.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!