Близо 1 милиард лева ще изгубят производителите и държавата от ниската изкупна цена на пшеницата. По-малко средства в хазната ще влязат и от ДДС, каза пред БНР Георги Кършибрадов - управител на мелницата в Стара Загора.

Цената на пшеницата зависи основно от конюнктурата на пазарите в Русия и Украйна. Но там тон зърно сега се продава не за 270 лв., а за 320 лева, твърди Кършибрадов. У нас търговците диктуват цените, за да реализират по-големи печалби.

Пшеница не може да се реализира в животновъдството, защото то е почти унищожено и цялото количество зърно се изнася. Всички обаче сеят пшеница, защото се отглежда най-лесно, а на пазара липсват български плодове и зеленчуци заради това, че министерството няма никаква стратегия за развитието на селското стопанство, твърди Кършибрадов.

Производството на хляб е съсредоточено в няколко големи фирми, които са в монополно положение, защото произвеждат зърно и в същото време имат мелници и хлебозаводи -практика, забранена със закон в другите европейски страни.