Тежкият инцидент на българо-турската граница в никакъв случай не трябва да поставя българската държава като виновник или пък граничния полицай като извършител на умишлено и тежко престъпление.

От началото на тази година само в Средиземно море са се удавили над 2000 души, като при едно от корабокрушенията имаше 800 загинали, пише БГНЕС.

Край бреговете на Италия почти всеки ден откриват телата на загинали имигранти и бежанци. Същото, а може би и дори по-драматично е положението край гръцките острови и турския бряг.

Не трябва да се подминават и атаките срещу бежанските лагери в Германия, Холандия и други западни страни. Там също имаше пострадали. Берлин официално призна за рязко увеличаване на нападенията тази година срещу лагерите за имигранти в страната.

Вярно е, че за първи път има загинал бежанец при стрелба от страна на органите на реда в страна на Европейския съюз. Но става въпрос за незаконно преминаване на границата и неподчинение на полицейска заповед. Граничната полиция има право да употреби сила в такава ситуация, навсякъде в Европа.

Превръщането на този тежък инцидент в обвинителен акт срещу българската държава е не само несправедливо, а и опит да се прикрият причините за тази масова миграция. Включително и за провала на европейските лидери в справянето с тази криза.

Отказът да се приеме, че огромна част от тези хора са икономически имигранти, а това е нещо, което вече признават все повече политици дори и в Германия, че става въпрос за организиран трафик на хора и че европейските лидери вече една година не могат да намерят решение на проблема са предизвестие за нови, много по-страшни човешки драми.

В същото време може да се зададе и следният въпрос: Не е ли по-голямо престъпление пропускането на стотици хиляди от страна на Гърция и Италия в Европа без никаква проверка с презумпцията, че някой друг трябва да се погрижи за тези хора?