България ще забави покупката на осемте нови изтребителя, с който да замени останалите от съветската ера самолети, охраняващи небето й, заради наложените съкращения на бюджета на военното министерство през 2012 г.

 

Планът за възлагане на обществена поръчка и търг за покупка на военни самолети ще бъдат отложени, след като кабинетът реши да ореже разходите за отбрана. Бюджетът на армията ще се свие с 10 млн. лв, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов пред репортери днес в София.

 

Според него обаче по-сериозно влияние ще има това, че през 2012 г. няма да бъдат дадени заложените в Бялата книга 1.5% от БВП за отбрана или 200 милиона лева допълнително.

 

Работата по плана за възлагане на обществени поръчки ще продължи, макар че той няма да бъде готов до края на годината, като първоначално планирахме,“ каза Ангелов.

 

Тръжната процедура ще бъде открита през 2012 г. поради „недостатъчната финансова подкрепа в текущия бюджет“.


България иска да старите МиГ-21 и СУ-25 с изтребители съвместими със стандартите на НАТО.

 

Официално е планирано това да стане през 2014 г. или 2015 г, но не е сигурно дали този срок ще бъде спазен с оглед на отлагането на процедурата с една година.

 

България има 16 изтребителя МиГ-29, които планира да използва за охрана на собственото въздушно пространство, до изтичането на техния срок на експлоатация през 2029 г.

 

По отношение на предвидения за 2012 г. бюджет за отбрана министър Ангелов коментира, че неговото намаляване с 10 милиона няма да засегне сериозно армията. Той припомни, че през 2012 г. предстои да бъдат редуцирани 20-25% от личния състав, предвиден за освобождаване до 2014 г. според Плана за развитие на въоръжените сили. „Тази редукция дава възможност за маневриране и към 1 юли 2012 г. ще има нова структура в редица поделения от Българската армия”, посочи министър Ангелов.