Бъдещето на зимния туризъм в България е сериозно заплашено от климатичните промени.

Секторът ще е един от най-засегнатите от повишаването на температурите и намаляването на валежите в следващите години, показва анализ, поръчан от Министерството на околната среда, пише "Труд".

Прогнозите са, че снегът ще намалява, а това ще има огромно негативно влияние върху ски курортите, особено тези в по-ниските планински пояси.

Още след 2020 г. може да се очакват периоди от по 2 - 6 безснежни зими. Това ще увеличи разходите за изкуствен сняг, но те няма да се компенсират от приходите от туристи.

Разходите по скъпоструващата техника за производство на изкуствен сняг няма да може да бъдат компенсирани от туристическите приходи, а нейното използване дори в момента отблъсква значителна част от българските туристи, пише в анализа. За пример се дават очакванията за развитието на зимния туризъм в Швейцария. Прогнозата е, че до 2050 г. годишните разходи на швейцарския зимен туризъм ще се увеличат годишно с 1,6 млрд. долара.

Последиците за летния туризъм у нас ще са по-скоро положителни. Първоначално ще нарасне броят на туристите в морските курорти през пролетта, а в последствие и през есента.

Така, земеделието и зимният туризъм са икономическите сектори, най-застрашени от предстоящите промени на климата в България - повишаване на средните температури и по-малко валежи. При това част от негативните отражения върху тези отрасли ще се проявят в близкото бъдеще.