България пак прекалява за пред европейските институции. Ангажиментите, които страната смята да поеме с последната версия на Енергийна стратегия, са по-големи от онова, което Еврвопейският съюз иска от нас, посочва Българската стопанска камара в становище.

Проектът на енергийна стратегия залага цел за енергията, добивана от възобновяеми източници от над 18.8% при национален ангажимент по пакета „Климат – Енергетика” на ЕС от 16%. Това допълнително ще увеличи цената на общия енергиен микс и тежестта върху бизнеса и населението, обръщат внимание от БСК.

Стратегията трябва да е така балансирана, че да даде възможност на българската икономика да се развива през следващите 10 години. Не трябва да се забравя, че освен да постигне националните цели, тази стратегия трябва да го стопи при възможно най-ниски, икономически и социално приемливи за обществото и бизнеса разходи.

Камарата на бизнеса предлага в проекта за енергийна стратегия да се включат някои отдавна предъвквани принципи, като например либеразилиране на енергийния и газовия пазар чрез изграждане на борса и разделяне на преноса от производството на електроенергия. Друго допълнение е промяна в практиката по използване на цената на тока като социален инструмент. От БСК настояват и да бъде записано като стратегическа цел прекратяване на кръстосаното субсидиране на битовите, за сметка на индустриалните потребители.