България е поискала от Брюксел да отговори не по-късно от 1 декември дали може да запази по-ниската ставка за акциза върху метана. Това потвърди в кулоарите на парламента заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, предаде БТА.

Страната ни е изпратила нотификация и писмо до Европейската комисия, както и имейл с молба да се отговори възможно по-бързо - не по-късно от 1 декември, за да няма притеснения, че ставката ще остане 0,85 лв. за гигаджаул за природния газ, използван като моторно гориво, обясни тя.

Петкова посочи, че се прави всичко възможно да се получи отговорът навреме, за да не се допусне ставката от януари идната година да се увеличи на 5,10 лв. за природния газ и след това да се въведе минимална ставка.

Имаме уверение, посочи Людмила Петкова, тъй като те считат, че това не е вредна данъчна мярка и няма проблем да се прилага. Но за правна сигурност, тъй като искаме прилагането да е до 31 декември 2019 г., изпратихме нотификация и писмо, с които настояваме за потвърждение, че България още 6 години може да ползва намалената ставка без проблем, добави заместник-министърът.