Водно бедствие се разрази в половин България. В шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията. За пореден път през държавата изглежда безсилна да се справи с пробелмите.

По нищо не личи, че след наводненията, който потопиха няколко български града през миналата година и взеха човешки жертви, са предприети мерки и са извършени реформи, които да предотвратят повтарянето на трагедията. И този път водната криза отне човешки животи.

А изглежда държавата ще продължи да бъде безсилен наблюдател на природните катаклизми през тази година.

В бюджет отново са заложени 70 млн. лв. за справяне с бедствията, въпреки че сумата се оказа очевидно недостатъчна през миналата година и от хазната трябваше спешно да се отделят допълнителни средства за покриване на щетите.

Програмата на правителството за борба със стихиите, пък е типичен бюрократичен документ пълен с добри пожелания. Планира се доизграждане на системата за ранно предупреждение при бедствия, осигуряване на допълнителен ресурс за спасителните служби, провеждане ба обучения сред населението и създаване на фонд за покриване на щетите. Има само един проблем, не е предвидено финансиране за изпълнението на тези мерки.

Единствената конкретна сума са 10.5 млн. евро отпуснати от европейския фонд "Солидарност" за справяне с последствията от бедствията в Североизточна България.

Въобще е определението "бедствие" е твърде спорна, при условие, че извънредните ситуации вече се случват регулярно всяка година.

Вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев, коментира, че "това, което наричаме бедствие, оттук нататък ще е обичайна характеристика на климата и предстои да преосмислим целия начин, по който се гради инфраструктура".

Но докато трае това обмисляне, природните стихии отнемат човешки животи, унищожават имущество, съсипват съдби. Време е българската държава да се събуди от бюрократичната си дрямка и да започне да изпълнява задълженията си към обществото.