България получава най-малко евросредства от всички държави-членки за следващия програмен период. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол.

"Сумите действително стават известни сега, през юни, но са договаряни в края на миналата година. България не успява да защити необходимостта от получаване на допълнителен ресурс, макар пет от шестте наши региона да са на последните места в целия Европейски съюз. Не успяваме да получим допълнително финансиране дори за Северозападния район, който безспорно е най-бедният в целия Европейски съюз", обясни премиерът.

Орешарски добави: "В обобщение изнасям тези факти, не за да оспорвам договореното през февруари, а за да внеса повече яснота и да пресека опитите да се превъзнася периода "преди" и да се такува периода "сега". От всички страни, които получават помощи по Кохезионния фонд, интензитетът за помощта е най-нисък за нашата страна. Тоест на глава от населението ние получаваме най-малко средства в сравнение с всички останали страни в ЕС".

"А за договореностите - да, те са такива, каквито са постигнати през февруари тази година от предходното правителство. Ангажимент на настоящето правителство е при така договорените параметри да планира следващия програмен период по начин, който да осигури възможно най-доброто разпределение на средствата и най-ефективното им усвояване в полза на всички наши съграждани", коментира още премиерът Пламен Орешарски.