Присъединяването на България към еврозоната остава приоритет, както и влизане в Шенгенското пространство.

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на годишната среща с посланиците на Република България.

Външният министър е категоричен, че страната ни се намира на граничната линия на съприкосновение между Запада и Русия, съобщава БТА.

Според него кризата в Украйна и анексирането на Крим променят коренно стратегическата среда и застрашават европейската сигурност.

Митов посочи, че страната ни трябва да запази каналите си за комуникация и сътрудничество с Русия там, където е възможно, но не може да подкрепи тези, които се обявяват против правото на един народ за европейски път на развитие.

Интересите на България включват предотвратяването на опасността конфликтът в източната част на Украйна да обхване области, населени с компактно българско малцинство, както и да засегне Молдова, където също живее многобройна българска общност, предупреди Митов.

Той заяви също, че санкциите, наложени на Русия от страна на ЕС са средство за прилагане на споразуменията от Минск, а не наказание и в този смисъл страната ни е подкрепила тяхното удължаване до януари 2016 г.

По думите на Митов, за да бъде гарантирана енергийната сигурност на България е необходимо изграждане на газов хъб, ускоряване на проектите от Южния газов коридор и търсене на собствени източници на природен газ.

Митов припомни, че предстои България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, като според него това е възможност да подобрим репутацията на страната си, да повишим влиянието си върху процеса на вземане на решения в ЕС и да станем по-видими на международната сцена.