България и Китай имат дългогодишни успешни бизнес взаимоотношения. За 2012 година стокообменът между двете страни се оценява на 1.895 милиарда щатски долара или близо 29.4% ръст спрямо година по-рано. Данните представи днес временно управляващият посолството на азиатската страна в България Джиа Ли по време на бизнес форум в БТПП.

Дипломатът сподели, че медицината е може би една от областите, които все още не са развити и бизнесът има огромен потенциал. Становището бе подкрепено и от заместник-министъра на икономиката Красин Димитров, които отчете че за миналата година София и Пекин за реализирали продукция в медицината едва за 1.4 милиарда долара, което било твърде малко.

Възможностите за износ на медицинска продукция в азиатската страна е обсъдила преди дни и българската делегация, начело с премиера Пламен Орешарски, с китайски бизнесмени.

Китайският посланик разкри, че неговата страна приоритетно се интересува и има желание да инвестира освен в медицината, в земеделието, инфраструктурата и автомобилостроенето, хранителната промишленост.

По информация на посолството до края на август 30 делегации са посетили България и са провели разговори с наши фирми.

Очакванията на Министерството на икономиката са, че съвсем скоро преговорите ще дадат конкретни резултати. "Надяваме се срещите на българското правителство в Китай още по-силно да затвърдят търговските ни взаимоотношения", подчерта още българският заместник-министър.