Само 8% от българите са дали подкуп на някоя институция през последната година – показват най-новите данни на Корупционен барометър 2010, издание на глобалната организация за борба с корупцията Transparency International. Така страната ни попада в „сравнително честната“ четвърта категория от пет групи страни, подредени по даване на подкупи.

Средно за света, една четвърт от хората признават, че са дали подкуп в последните 12 месеца. Средно за Европейския съюз този процент е 5%, също толкова и в САЩ. В Русия подкупи са дали 26% от гражданите, а в Норвегия и Великобритания 1%. В Афганистан и Камбоджа подкупите изглежда са част от националната култура, тъй като 61% от населението в първия и 84% във втория случай си признават, че го правят.

В България като най-корумпирана институция се посочва правосъдната система. Ако 5 е оценката за най-високата възможна степен на корумпираност, в очите на българите правосъдието ни получава внушителните 4.3 точки. Политическите партии са едва втори по възприемана корупция, с 4.1 пункта от възможни 5.

Интересно е да се отбележи, че подобно негативно отношение към правосъдната система е рядкост в световен план. Като цяло в света за най-корумпирани се считат политическите партии, а правосъдието има среден бал на корупционното възприятие от 3.3 пункта. Само в Латинска Америка /Бразилия, Мексико, Перу/ и Украйна има подобно на българското отношение към правосъдието. В редица страни правосъдието се възприема именно като институцията, която е най-далеч от подозрения в корупция.

Характерно е още, че във всички включени в изследването страни от Африка, полицията се възприема като най-корумпирана институция. В България тя не е извън подозрение, но отстъпва на съд и партии /3.9 корупционни пункта/. Толкова силно е подозрението в корупция и към Парламента, държавните служители получават 3.8 пункта. Най-чисти в очите на българите изглеждат военните, както и религиозните институции. Нелоша оценка получават медиите и неправителствените организации.

Сред другата интересна информация за страните, според гърците политическите им партии трябва да получат „отличната“ корупционна оценка 4.6. А в Афганистан, където трима от петима жители са давали подкупи, преобладават отговори, че институциите им не са корумпирани.

Важно за България е да се отбележи, че повечето от сънародниците ни оценяват положително успехите на правителството в борбата срещу корупцията. Според 48% от българите действията на правителството са ефективни, докато 26% казват, че са неефективни, а други 26% не виждат разлика. Въпреки това, повечето българи са на мнение, че през последните три години корупцията в страната е нараснала.

* Бел. ред. За да илюстрираме статията, потърсихме фотография с ключова дума bribe /подкуп/ в базата данни на международния сайт sxc.hu. За наше учудване, преобладаваха снимки с българска валута.