Лихвите по потребителските кредити са спаднали с между половин и два процента при юнските оферти на банките, отчитат от Кредит Център. Също така консултантите отчитат засилен интерес към ипотеките като вид инвестиция. Повечето хора пристъпват към сделка, когато имат собствен ресурс в размер на 40 - 50 процента от стойността на сделката.

Според финансовите анализатори лихвите по потребителските заеми в лева в момента се движат в границите от 7 до 14,5%, а в евро - от 7,5 до 11%. Допълнително при промоционалните предложения има и други подобрения. Анализът обхваща състоянието на пазара през юни.

По отношение на ипотечните кредити финансовите консултанти отчитат стабилизиране и въпреки традиционните летни спадове, интерес от страна на хората, които имат свободни пари. Все по-нарастващ е и интересът към рефинансирането на кредити.

Резултатите от анализа за юни идват, след като в началото на този месец управителят на Централната банка Иван Искров предупреди банките да внимават с по-нататъшното понижаване на лихвите и най-вече с предложенията с фиксирани лихви за определен период, които са типични за ипотечните оферти.