Въздухът в малката черноморска страна е по-мръсен, отколкото в останалите страни на Стария континент. Това сочи проучване, подготвено от европейските екологични регулатори, пише The New York Times.

В България са регистрирани най-високите концентрации на двете основни разновидности на прахови частици, които се отделят от комините, ауспусите на превозните средства или от различни други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми - от астма до рак. България има най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид, според доклад на Европейската агенция за околна среда.

Замърсяването в столицата на България София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там. "Когато сте облечен с чиста бяла риза и да се разходите за няколко часа в София, след като се върнете можете да видите, че по яката й отпред има жълто-сив оттенък", заяви 25-годишният студент по икономика Алекс Меламед, който живее в града с население от 1,2 милиона души. "Понякога правя следния експеримент : Аз се разхождам в София и не пипам нищо, когато се прибера и си измия ръцете, сапунът става мръсен".

Но България не е единствената европейска страна, която е изправена пред предизвикателството, свързано с качеството на въздуха. В класацията Полша е неин подгласник, не е по-добра ситуацията и в градовете на Северна Италия.

Изследването на въздуха обхваща периода от 2002 до 2011 година. Според Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда, голяма част от населението на Европа не живее в здравословна околна среда. "За де се върне на пътя на устойчивото развитие, Европа ще трябва да изработи амбициозен план, надхвърлящ настоящото законодателство".

България се индустриализира през комунистическата епоха /1944-1989/, но по време на този процес не беше обърнато достатъчно внимание на проблемите на околната среда. Като се има предвид, че днес страната е най-бедният член на Европейския съюз изглежда е постигнала ограничен напредък в почистването на въздуха. Доклад на ООН от 2011-а сочи, че България заедно с Румъния и Армения е повела световната класация на смъртните случаи, причинени от замърсен въздух. Нещо повече нивата на замърсяване в България са близки до тези в Пекин, където през януари тази година бяха измерени нива на фини прахови частици 40 пъти над допустимата граница, препоръчвана от Световната здравна организация.

Четирите от пет европейски града с постоянно високи нива на прахови частици са български. Класацията се оглавява от Перник, който се намира недалеч от столицата София. Високата концентрация на прахови частици бяха регистрирани през половината от годината в Перник, докато в Париж и Щутгарт те са измерени около 15 дни.

Ето и топ пет на най-замърсените градове в Европа: Перник; Пловдив; Краков; Плевен; Добрич.(БГНЕС)