В България 1 на всеки 20 евро от потребителския разход е изхарчено с карта Visa. Средствата, изхарчени при търговци са с 24% повече на годишна база и надхвърлят 1.421 милиарда евро.

Плащанията на ПОС терминали отчитат стабилен ръст през 2014 г. Броят на направените ПОС трансакции доближава 37.5 милиона, което е ръст от 25% в сравнение с 2013 г.

Безконтактните разплащания нарастват значително. През 2014 г. ръстът на оборота е 79%, а на транзакциите е 31%. Към края на миналата година броят на безконтактните терминали в България е 13 000.

Безконтактни разплащания в България вече се предлагат от супермаркети, телекомуникационни оператори, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кина и аптеки.

И въпреки бързи растеж все още изоставаме значително от Европа, където на онлайн търговията сега се падат 25% от общо похарчените средства.

Тя расте два пъти по-бързо в сравнение с традиционната търговия - 11% е ръстът при онлайн търговията, а 6% при традиционната.

До 2020 г. се очаква над 50% от транзакциите с Visa да бъдат направени през мобилни устройства.

Услугата Visa Direct – изпращане на пари от мобилен телефон до мобилен номер, е в процес на разработка в 13 европейски държави, сред които и България. Услугата беше въведена за първи път от 2013 г. последователно във Великобритания и Ирландия.

Данните на Visa Европа показват, че потребителите обичат безконтактните карти и затова говори фактът, че през 2014 г. месечните потребителски разходи са нараснали три пъти.

Компанията планира да внедри услугата токенизация, специално пригодена за нуждите на европейския пазар.

Технологията ще бъде в сърцето на новите решения за мобилни разплащания и е определяна като един от най-добрите налични методи за защита на личните данни и превенция на измамите.

Новата услуга става достъпна за финансовите институции в Европа от средата на април 2015 г.

Услугата токенизация защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на трансакция, без да се разкриват действителните данни за сметката