През 2013 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на страната е намаляло с 37 767 души.

Негативните тенденции в развитието на демографските процеси през последните десетилетия и настъпилите в резултат изменения в броя и структурите на населението оказват силно влияние върху основните системи на обществото: икономическата, образователната, здравноосигурителната и системата за социална защита.

Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни тенденции през 2013 г. могат да се отчетат намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението. Последната тенденция обаче има значителен негативен икономически ефект при сега действаща пенсионна система, тъй като увеличава публичните разходи за издръжка на хората над трудоспособна възраст.

Към края на 2013 г. населението на България е 7 245 677 души, което представлява 1.4% от населението на Европейския съюз.

Демографските проблеми се задълбочават и от структурата – жените са повече от мъжете, но това се дължи изцяло на възрастите над 52 години, показват данните на НСИ.

Продължава процесът на остаряване на населението. В края на 2013 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 417 667, или 19.6% от населението на страната. Процесът на остаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете.

Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) - 16.3%, Благоевград - 17.0%, Варна и Бургас - съответно 17.2 и 17.3%.

Общият коефициент на възрастова зависимост е 50.0%, или на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години) се падат две лица в активна възраст. За сравнение, през 2005 и 2012 г. този коефициент е бил съответно 44.5 и 48.7%.

Тенденцията на остаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура - под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват както остаряването на населението, така и законодателните промени при определянето на възрастовите граници на населението при пенсиониране. За 2013 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.

Въпреки това към края на 2013 г. над трудоспособна възраст са 1 718 хил. души, или 23.7%, а под трудоспособна възраст - 1 056 хил. души, или 14.6% от населението на страната. Така близо 40% от населението на страната е извън трудоспособната възраст.

През 2013 г. в страната са регистрирани 67 061 родени деца, в сравнение с предходната година броят на живородените е намалял с 2 543 деца, или с 3.7%.

Броят на умрелите през 2013 г. е 104 345 души, а коефициентът на обща смъртност – 14.4‰, като е най-високият в Европейския съюз.

Друг важен демографски фактор за икономическия растеж – урбанизацията, също се забавя в България. В резултат на преселванията между градовете и селата населението на градовете е намаляло с 1 617 души, респективно с толкова се е увеличило населението в селата.

От преселващите се в страната за свое ново местоживеене най-голям брой са избрали област София (17 310). Като се изключи столицата, Благоевград, Пловдив, и Плевен и Бургас, в останалата част на страната много хора се връщат по селата в търсене на по-евтин живот и прехрана.

Демографската криза в България продължава да се влошава, водейки след себе си и значителни икономически проблеми, повечето от които имат дългосрочен характер.

За жалост всяка година на задълбочаване на негативните демографски тенденции прави все по-трудно преодоляването им, дори при ускоряване на икономическия растеж в страната.