Обвързаността на българския лев към еврото е причината България да не успя да реализира пълния си потенциал в развитието на икономиката и със сигурност ще задълбочи кризата в страната през годините, които следват. Прогнозата е на Амроуз Еванс-Причард от Financial Times.

 

Причард посочва, че в момента Брутният вътрешен продукт е с 2.5% под нивото си от 2008 година. През последните пет години няма някакъв реален растеж.

 

По думите на Ларс Кристенсен от Данске банк България е изгубила своите политически лостове и е внесла монетарния стрес от политиката на Европейската централна банка по затягане на финансовата дисциплина, в едно с кредитната криза, благодарение на близките връзки с Гърция.

 

Сега страната ще се изправи пред години на дефлация, заключава Кристенсен.

 

В анализа се обръща внимание, че Турция, Украйна и Молдова се справят по-добре от България. Поуките, които могат да се извадят от това, са, че ако искате да просперирате като развиваща се икономика, трябва да се пазите от проекта на обединената валута еврото.

 

Авторът на статията посочва, че официално безработицата в България е 12.3%, но тези числа не казват цялата истина за проблема. Възстановяването на българския износ през 2011 година изглежда е дал фалшива надежда, показват данните на Международния валутен фонд.

 

Официалната мантра на Брюксел, Франкфурт и Берлин, както и други страни от ядрото на Европейския съюз, е че периферните страни в еврозоната и държавите от валутния механизъм, ERM, наричан още "чакалнята за еврозоната", трябва да затегнат коланите и да извършат реформи.

 

Примерът на държави като Полша обаче, които позволиха на валутите им й да плават свободно, показва, че другата политика е по-успешна.

 

България не е в процъфтяващия район на балтийсктите републики, за да се сравнява с Латвия, например. Откъсната е от богатите си съседи. Тя страда от кризата в Гърция и именно това прави нужно отвързване на лева от еврото. Ако на местната валута не й е позволено да реагира на икономическите шокове, безработицата ще продължи да се покачва и през този месец.

 

Проблемът на България е, че средната класа се обвързва тясно с чуждата валута като теглеше основно ипотечни заеми в евро, когато бе разцвета на имотния пазар. Това е рецепта за изпадане от маастрихтските критерии и повишава цената на девалвацията на лева.

 

България обаче не е хваната в капан по същия начин, както са Гърция или Португалия. Тя може да бъде свободна. Тя не го е направила все още, защото цялата управляваща класа настояваше на проекта за присъединяване към еврозоната. Но има един великолепен начин за бягство, завършва Причард. Този начин се нарича демокрация.