Българите стават все по-щедри, според Световният дарителски индекс на КАФ (World Givin Index) - най-изчерпателното прочуване на благотворителното поведение на хората по света.

Резултатите от Световния дарителски индекс са оповестени днес от Международната мрежа на КАФ и българския партньор Фондация "Помощ за благотворителността в България".

В България броят на хората, ангажирани с доброволческа дейност (7 %) и на тези, които са помагали на непознат (36 %) е с най-високите си равнища откакто страната ни участва в това проучване.

С 5 % спрямо предходната година се е увеличил броят на хората, които са дарили пари за благотворителни каузи. Общо 15% от хората в България са дали пари за благотворителност през изминалата година. За сравнение година по-рано са били 10%.

В сравнение с 2012-та, България се изкачва нагоре в класацията на щедростта, като получава индекс 19. Въпреки това, страната ни продължава да е сред последните двадесет и се нарежда на 118-то място от 135 страни.

Световният дарителски индекс на КАФ се основава на проучване на Галъп в 135 държави през изминалата година и изследва три аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.
Световният дарителски индекс на КАФ установява, че светът като цяло е станал по-щедър. Въпреки свиването в глобалната икономика, средният процент на хората, които даряват пари и помагат на непознати се е увеличил.

Възходящата тенденция в голяма степен се определя от факта, че 200 милиона души повече са помогнали на непознат през 2012 година. Нарастването при този аспект е повече от два пъти в сравнение с другите два. Световният дарителски индекс на КАФ установява, че граждамните на САЩ са най-щедри, следвани от канадците, жителите на Бирма (Мианмар) и Нова Зеландия, които си поделят второто място, а ирландците са на пето място.