В началото на седмицата в гр. Годеч официално бе открита първата по рода си в България и Европейския съюз високотехнологична линия за производство на мощни светодиоди - „Окта Лайт България” АД.

Дружеството е част от икономическата група на Монбат АД, като производителят на акумулаторни батерии притежава 51 % от него. Монбат взе мажоритарния дял през юни миналата година като закупи 25 500 акции на Окта Лайт за 2 351 100 лева.

Инвестицията в новия завод е извършена в рамките на близо 1 година. За конструирането и производството на мощните светодиоди и осветителни тела при достигане на пълния капацет на производството ще бъдат наети близо 100 инженери и други специалисти.

Продукцията на „Окта Лайт България” АД ще се изнася за Италия, Швейцария и съседните страни, като дружеството е в процес на преговори с няколко български общини за подмяна на уличното им осветление с тела с мощни светодиоди, които ползват 60% по-малко енергия, отколкото традиционните осветителни тела.

При откриването на завода г-н Илия Веселинов – Изпълнителен директор на „Окта Лайт България” АД заяви, че освен че е единственият производител в Европа, новият завод ще предложи и конкурентна цена дори спрямо китайската аналогична продукция.

Производството на Окта Лайт включва мощни (от 0.5W до 5W) едноцветни (бели), цветни (сини, червени, зелени) светодиодни излъчватели, високоефективни (над 100 lumen/Watt) и потребителски (под 80 lumen/Watt) серии светодиоди за общо и специализирано предназначение.

За сравнение 60-ватова електрическа крушка осветява с около 730 лумена, а 50-ватова халогенна лампа с около 900 лумена, но животът на светодиода надхвърля 50 000 часа.