Стагнацията на българската икономика ще продължи и през тази година, прогнозират от Центъра за икономическо развитие.

Въпреки че от центъра през цялата 2012 г. даваха оптимистични прогнози, в началото на 2013 г. са категорични, че икономиката ни практически не расте. Според експертите за 2012 г. ръстът на брутния вътрешен продукт ще бъде 1 на сто, а през настоящата година – под 2 на сто.

Георги Прохаски сигнализира, че се задълбочава разделението между регионите. В най-изостаналите икономически райони се наблюдава и най-голяма безработица. От центъра за икономическо развитие прогнозират, че безработицата ще остане над 12 на сто и през тази година.

Наличните към януари 2013 г. данни за брутния вътрешен продукт показват, че реалният растеж на този основен измерител на икономиката се задържа нисък. На годишна база ръстът на БВП през трите тримесечия на 2012 г. бе малко под 1% по неизгладените данни и между 0.3% до 0.5% по изгладените, на тримесечна база растежът се движеше от 0% до 0.3%.

Ако има добра новина то това е, че данните не показват спад в икономиката като цяло. Лошата новина е, че буксуването продължава и вероятно ще продължи и през 2013 г. – това показват последните месечни данни за България и международните прогнози за динамиката на европейската и на световната икономика, заявяват от ЦИР.

Очакванията за по-добра втора половина на 2012 г. не се осъществиха. Въпреки съвсем слабите различия в данните между тримесечията на миналата година, най-добро от трите, за които има към момента данни по националните сметки, бе второто. През третото тримесечие растежът на БВП на годишна база се забави до 0.9%.

Данните за динамиката на производителността на труда в икономиката ни, налични до третото тримесечие на 2012 г., показват че подобряването остава колебливо – при намаляване на темповете през третото тримесечие, в сравнение с тези за второто.

Тримесечните данни по наблюдението на работната сила продължават да показват високи нива на безработните и увеличение на броя им на годишна база във всички групи, с изключение единствено на 45-54 навършени години.

Предимствата на България са свързани с ниския бюджетен дефицит, отворен пазар, който стимулира търговията и инвестициите, усилия за съживяване на процеса на приватизация. Основните проблеми продължават да се свързват с широко разпространената корупция, както и неефективната и податлива на политически натиск правосъдна система.

България продължава да изостава по отношение на иновационната политика. Според доклада на фондация "Приложни изследвания и комуникации" - Иновации БГ 2012, представен през декември, иновативният потенциал на българските предприятия през 2011 г. се характеризира със следните особености: намаляване на националните инвестиции в НИРД в бруто изражение за всеки от източниците на финансиране, като спадът се компенсира от средствата за НИРД от чужбина по линия на европейските фондове; ниска степен на взаимодействие между науката–образованието–иновациите и липса на целенасочена политика в това отношение.

Свидетели бяхме по-скоро на запазване на статуквото с всички неблагоприятни от това последици, особено в здравеопазването. Най-вероятно така ще продължат нещата и до лятото на тази година, когато ще се проведат редовните парламентарни избори. За следващия управленски екип ще останат за решаване значими и неотложни проблеми в социалната област, прогнозират от ЦИР.