Българската икономика порасна с 0.3% през второто тримесечие на годината, спрямо първото, а не с 0.2%, както показваха предварителните данни. На годишна база ръстът е от 0.5% в края на юни, показват данните на Националния статистически институт, изнесени днес.

В номинално изражение Брутният вътрешен продукт (или всичко, произведено в България като крайни продукти и услуги), възлиза на 19.007 млрд. лв. Това прави по 2 602 лв. или 1 330 евро на човек от населението. По този показател страната продължава да е в дъното на европейската класация. Той дава поглед върху производителността на икономиката и върху бедността на жителите в дадена страна.

През месеците април до юни индустриалният сектор е създал 33.4% от добавената стойност в икономиката, показва статистиката. Тежестта му е била с 0.5% по-голяма през предходното тримесечие на годината. Аграрният сектор компенсира този спад с увеличение на дела си точно с 0.5% до 5.4% от общата добавена стойност в икономиката на страната.

Това обаче не е успокоителна новина, тъй като селското стопанство традиционно увеличава дела си през лятото и есента заради активния производствен цикъл. С прибирането на реколтата може да се очаква, че приносът на аграрния сектор в добавената стойност в икономиката отново ще намалее, а с това и крайният ефект върху данните за представянето на икономиката ще са по-слаби.

При услугите второто тримесечие на годината не носи промяна и те остават с 61.2% принос към добавената стойност в икономиката на България.

Статистиката отчита увеличение на крайното потребление през второто тримесечие на годината, тоест ръст на разходите, които правят гражданите, бизнеса и институциите за задоволяване на основни потребности от продукти и услуги. Тези разходи са се увеличили с 2.4% спрямо първото тримесечие и така за задоволяването на тези потребности се изразходват вече 80.9% от произведения Брутен вътрешен продукт.

Това съотношение дава представа за богатството, което може да бъде акумулирано в държавата след задоволяване на основните потребности от страна на субектите.

Спрямо същия период на миналата година се наблюдава спад на колективното крайно потребление от 1% и ръст на индивидуалното потребление с 2.9%, е видно още от данните на Националния статистически институт.

Изчисленията на националната статистика показват, че производителността у нас се е увеличила през второто тримесечие. Създаденият Брутен вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 3.8%, спрямо същото тримесечие на предходната година, благодарение на по-добрата производителност в сферата на услугите и селското стопанство.

Броят на работещите е намалял с 2.8% до 3.395 млн. души в края на юни 2012 година. Отработените от тях часове са намалели с 2.7% до 1.417 млрд. часа положен труд, спрямо същия период на предходната година.

Така излиза, че един работещ е създал 5 597.5 лв. от Брутния вътрешен продукт на страната през месеците април, май и юни. За един час работа един работещ е създавал по 13.4 лв.

Най-висока е била производителността на труда в индустриалния сектор, където един зает е създал продукт за 6 220.3 лв. или по 15.3 лв. на час.

В сектора на услугите приносът на един работник се изразява в 4 867.2 лв. за тримесечието или по 11.4 лв. на час.

Най-ниска е произведената стойност от труда в аграрния сектор, където един зает е създавал по 1 278.4 лв. или по 3.2 лв. на час.