Българската икономика се справя добре с предизвикателствата, произтичащи от дълговата криза на еврозоната. Приспособяването към новите условия дори води до някои положителни ефекти, свързани с преодоляване на много от дисбалансите от времето преди глобалната финансова и икономическа криза от 2008 г. - твърдят анализаторите на УниКредит Булбанк.

Така например дефицитът по текущата сметка, който до 2008 г. се сочеше като един от основните рискове за стабилността на българските финанси, през 2011 г. се превърна в излишък, вероятно от 3% от БВП. А базисната инфлация – изключваща цените на храните и горивата – през цялата 2011 г. остана под 1% на годишна база.

Ръстът на българската икономика през 2012 г. ще е 1.5%, прогнозират Кристофор Павлов и Елена Костадинова от УниКредит Булбанк. Средногодишната инфлация ще е само 1.6%, след като през 2011 г. беше 4.2%.

Анализаторите очакват засилване на кредитната активност през тази година: 3.1% ръст на кредитите след едва 1.7% покачване през 2011 г. Съотношението между обема на ипотечните кредити и БВП ще намалее много слабо, до 12.6%. Дялът на кредитите в чуждестранна валута, според прогнозите на най-голямата ни банка, ще нарасне от 64% за миналата до 65.5% за тази година.

В същото време прирастът на депозитната маса ще се укроти и ще е 8.4% годишно след 11.7% през 2011 г. И докато в началото на миналата година основен фактор в този показател беше повишената спестовност на домакинствата, то от няколко месеца насам в депозирането са се включили и корпорациите. Двуцифреното увеличение и в този сегмент разбира се не може да се оцени положително, тъй като означава отказ от инвестиции заради страхове във връзка с дълговата криза.

Спад в търсенето на кредити, затягане на стандартите за отпускането им, разпродажба на страничните активи от банките и някои други ограничиха ръста на кредита за домакинствата и корпорациите до около 2% на годишна база през изминалата година. „Голямата картина е, че след като достигна дъното си през 2010 г., ръстът на кредита е в процес на стабилизация, макар и на много ниско ниво“, гласи коментарът в прогнозата на Булбанк.

В банковия сектор се очаква 0.7% ръст на печалбата, след 0.8% ръст миналата година до малко над 600 млн. лв. Съответно възвращаемостта на активите и на капитала на банките леко ще спадне. В същото време показателят за обща капиталова адекватност ще нарасне, като израз на желанието на банките да се предпазят от несигурната икономическа среда. От 17.8% до 18.5% ще нарасне общата капиталова адекватност на банките в България в рамките на 2012 г.

Анализаторите на УниКредит Булбанк очакват също така продължаване на тенденцията за намаляване на нетните чуждестранни активи, макар и със забавен темп от 1.4% след 4.4% през 2011 г. Впрочем за това помага и ръстът на депозитната база. Съвсем леко ще намалее и делът на чуждестранните банки в общо българските банкови активи: от сегашните 77.2% до 75.2%. Всъщност това ще е най-ниският дял на чуждестранна собственост от поне 2008 г. насам, когато тя възлизаше на 83.9% от българските банкови активи.

Също за пръв път поне от пет години, делът на водещите пет банки в българския банков сектор ще падне под 50%, на 49.8% - гласи прогнозата. Но ако повечето банки в България поддържат състояние на балансирани или дори положителни нетни външни активи, има и няколко такива „на които им предстои да извървят дълъг път“, както деликатно се изразяват авторите на прогнозата. Но като цяло българската банкова система не е изправена пред риска да пресъхне при задълбочаване на дълговите криза в еврозоната.

Проблемните кредити през 2012 г. в България ще нараснат чувствително – считат анализаторите на банката и вероятно това също обяснява лекото понижение в нарастването на банковите печалби. При 15.3% дял на проблемните кредити с просрочие над 90 дни през 2011 г., този процент през 2012 г. ще скочи до 17.4%. Съответно цената на риска за България ще нарасне от 260 на 269 базисни точки.

Дори над 17.5%, до 19% може да достигне делът на проблемните кредити на своя пик, който ще дойде в началото на 2013 г., прогнозират в Уникредит, акцентирайки върху „бавния и непредвидим процес на принудително събиране“ в България, както и същественият дял на експозициите на банките в сектора недвижими имоти, при спадащи цени.

Да си отбележим тук извода, че „не може напълно да се изключи сценарий, в който някои по-малко солидни пазарни играчи може да се нуждаят от капиталова подкрепа“ /от страна на БНБ/. За щастие свърх резервите, които централната банка може да използва като кредитор от последна инстанция, са на успокоителните повече от 4 млрд. лева. 

Икономиката на България през 2011 г. все още е с 4% под нивото от края на 2008 г., твърдят икономистите на УниКредит Булбанк. Вина за спада на икономиката има слабото вътрешно търсене, то пък се определя от трудностите на пазара на труда и от проблемите на имотния пазар – в комбинация с продължаващия деливъридж /намаляване на финансовата задлъжнялост/ на фирмите.

Фискалното благоразумие и валутният борд сами по себе си не са достатъчни, за да компенсират негативните външни фактори, идващи от еврозоната. Това ще определи забавянето на ръста на БВП до 1.5% след 2% прираст през 2011 г.

Но през втората половина на 2012 г. ще има подобряване на перспективата пред българската икономика, твърдят икономистите. Темпът на спестяване постепенно ще намалее – както от фирми, така и от домакинства. В следващите години ще дойде и ускоряване на ръста на корпоративните кредити.  Макар и бавно, реалните доходи ще нарастват.