Българската икономика продължава да се възстановява, въпреки сътресенията в политиката, довели до проблеми в банковата система, които влошават перспективите пред бизнеса.

Промишлеността и оборотите в търговията на дребно се покачват, строителството също се възстановява от кризата, в която беше затънало от 2009 г. насам, това показват предварителните данни на НСИ за юли.

В промишлеността има ръст с 0.2% на месечна база, като почти са достигнати нива от миналата година, когато продукцията е била с 0.2% повече.

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.0% и в добивната промишленост - с 1.5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 0.6% през юли.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили, с 27.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини, с 5.8%, производството на лекарствени вещества и продукти, с 5.3%.

А понижението с 0.2% на годишна база на практика се дължи на продължитлена профилактика в рафинерията на Лукойл в Бургас и на кризата в енергетиката. Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 11.9% спрямо юли 2013 г.

Оборотът в търговията на дребно нараства с 0.5% спрямо юни 2014 г. и с 4.0% на годишна база.

През юли 2014 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, с 4.2%, в търговията на дребно по интернет, с 2.3%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, с 1.3%. Видимо българите вече купуват повече, а не търсят продукти и услуги само за задоволяване на основните си нужди.

Спрямо юли 2013 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно по интернет, с 22.0% и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

В строителния сектор има спад от 0.3% през юли, който се дължи на сезонни фактори като ограниченията за строителство край Черноморието. На годишна база обаче строителната продукция нараства с 2.9%.