Възстановяването на българската икономиката ще се ускори през следващата година, прогнозират анализаторите на Unicredit в последния си тримесечен доклад за страните от Централна и Източна Европа.

А анализа на банката се посочва, че подобряването на прогнозите се дължи на намаляването на напрежението на финансовите пазари, постепенното възстановяване на доверието на чуждите инвеститори и стабилния темп на усвояване на средствата от Европейския съюз.

Индивидуалното потребление също ще се повиши през следващата година, прогнозират от Unicredit. Планираното от правителството увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, които бяха замразени през последните три години, би трябвало да подкрепи номиналните доходи на средностатистическото домакинство с около 3% годишно.

В същото време очакванията за по-слаб ръст на цените на храните ще дадат подкрепа на покупателната способност на населението.

"На фона на тези фактори ние оставяме прогнозата си за растежа на БВП непроменена на 0.5% за 2012 г. и 1.5% за 2013 г.", пише Кристофор Павлов, главен икономист на УниКрдит Булбанк, в доклада.

Той смята, че през следващата година, пречките пред процеса на възстановяване ще останат същите, но силата им ще намалее.

През юли инфлацията в България отбеляза най-голямото си месечно повишение от четири години насам, като нарасна с 1.5%. В анализа на Unicredit се посочва, че високата инфлация допълнително затруднява възстановяването на потребителското търсене.

"В контекста на високата задлъжнялост на частния сектор и слабото вътрешно възстановяване обаче, повишението на инфлацията не е изцяло лоша новина", коментира още Кристофор Павлов.

По-високата инфлация помага за облекчаване на трудностите на при кредитирането, тъй като намалява реалната стойност на дълга. Според Павлов по този начин повишението на потребителските цени може да стимулира потреблението, като накара хората да харчат вместо да депозират парите си в банките.

От Unicredit прогнозират, че през тази година потребителските цени ще се повишат средно с 2.5%, а през следващата с 2.7%.