Причина за изнасяне на капитали в офшорки от България не е данъчната тежест, а неясният произход на средствата и криминална дейност. Това каза пред Агенция „Фокус” икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика в коментар за българската следа в „Панама гейт“.

Според него от България не се изнасят толкова много пари, колкото хората си мислят.

„Това не пречи на България да бъде един от бенефициентите на капитали от офшорни зони, защото у нас през 90-те години почти 80% от чуждестранните инвестиции, колкото и да са малко, са от офшорни зони, а след това този дял е 50%“, коментира икономистът

„Когато имате компания с неясна собственост или с фиктивен собственик, но тя дойде да оперира в нормална юрисдикция, каквато е България, инвеститорите започват да плащат данъци поради една много проста причина и тя е, че иначе не могат да работят и печелят, да сключват договори или да наемат хора”, обясни той.

Според Красен Станчев пикът на изнасяне на капитали от България вече е преминал. По думите му, това се е случвало основно между 1970 и 1995 г. и може да се обясни с политически мотиви за подкрепа на приятелски режими в Африка и Латинска Америка, които се борят с капитализма.