Президентът на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията Карел Тобак оцени високо регистъра за завещанията на Нотариалната камара на България и политиката на камарата за развитие на информационните системи.

 

Той отбеляза повишаване на качеството на работа на българските нотариуси. Това стана по време на инспекция на делегация на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията в София. Освен нотариус Карел Тобак, в състава на инспектиращата делегация бяха още директорът на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията  Франсоа-Ксавие Бари и Селин Манжен, координатор на проекта.

 

Целта на посещението бе оценка на техническото състояние на Регистъра на завещанията на Информационната система „Единство” на Нотариалната камара с оглед свързването му чрез Европейската мрежа на регистрите на завещанията с регистрите на другите европейски държави.

 

В  момента се върви към един междинен етап на свързване с т. н. портал RERT Light, в рамките на който български нотариуси ще могат да правят запитвания за наличие на завещания в регистрите на Франция, Белгия, Санкт Петербург, а нотариуси от тези страни ще могат за отправят запитвания до българския регистър на завещанията.

 

През преходния период ще се работи по развитието на българската информационна система за окончателното свързване на Регистъра на завещанията на Нотариалната камара в Европейската мрежа на регистрите на завещанията.