Германската икономика като цяло има полза от притока на румънски и български имигранти, показва изследване на Кьолнския институт за икономически изследвания.

Гражданите на двете източноевропейски страни вече могат да живеят и работят във всяка една държава членка на ЕС без специално разрешение.

Очакваният приток на имигранти в Германия предизвика дебат в медиите и спорове сред консервативните политици относно вероятността румънски и български имигранти да създадат силен натиск върху публичните услуги и да се възползват от системата за социални помощи.

Но изследването на Кьолнския институт, публикувано днес, опровергава тези опасения. "Много имигранти от тези две държави са висококвалифицирани и могат да помогнат за запълване на дефицита от квалифицирана работна ръка в Германия".

Директорът на института Михаел Хютер коментира, че трябва да бъдат създадени още инициативи за имигрантите, които да заемат работни места в страната. Той отчита, че около 25 на сто от имигрантите от Румъния и България имат университетска диплома спрямо 19% от германците.

Освен това източноевропейците много често са висококвалифицирани математици, специалисти по природни науки и инженери и като такива могат да работят в области, в които недостигът на работна ръка в Германия е най-остър.

Хютер смята, че в повечето случаи имигрантите са млади и могат да изиграят решителна роля за справяне с демографските предизвикателства в бъдеще.