Покачването на цените на селскостопанските продукти е довело до увеличение с 1.4% на стойността на продукцията на българските фермери през тази година. В същото време физическият обем на производството в сектора намалява с 3.3% на годишна база.

 

Това показва първата оценка на Националния статистически институт, подготвена към месец ноември. Обемът на продукцията на зеленчуци пада с близо 30%, като ръстът на цените в сектора е 11.4%.

 

Физическият обем на производството на картофи намалява с 25.6%, при ръст на цените със 7.9%, а производството на плодове се свива с 23.3% при ръст на цените с 13.3%.

 

Крайната продукция по базисни цени от селското стопанство през 2010 г. възлиза на 7 494.5 млн. лв., като покачването на стойността е резултат най-вече от ръста на цените с 4.9%.

 

Крайната продукция по базисни цени от зърнените култури възлиза на 1 475.8 млн. лв. Тя заема най-голям дял в селскостопанската продукция с 19.7%, следвана от дела на крайната продукция от селскостопански животни с 16.7%, технически култури с 15.8% и продукти от животновъдството с 14.2%.

 

През 2010 г. междинното потребление в сектора спада с 3.6% в сравнение с 2009 г., което се дължи основно на намаление на физическия обем с 3.5%. Най-голям дял в междинното потребление имат фуражните добавки с 29%, следвани от влагането на горива и масла с 22%.

 

Като резултат от спада на разходите и обемите и увеличението на цените добавената стойност в селското стопанство нараства с 10.4% спрямо 2009 г., като достига 2 452.8 млн. лв.

 

Смесеният доход в селското стопанство нараства с 15.5%. спрямо 2009 г. и се дължи основно на увеличените със 168 млн. лева субсидии.

 

Като цяло данните показват слаба ефективност от субсидирането в България, което изкривява пазара. В Ситуацията на икономическа криза обемът на производството расте в пазарно интегрирани сектори като зърнопроизводството, но и в силно субсидираните сектори като производството на технически култури.

 

В същото време в традиционните за българското земеделие сектори на зеленчукопроизводство и отглеждането на картофи и плодове има сериозни спадове на обемите на продукцията. Като цяло данните предвещават поскъпване на цените на българските земеделски продукти през следващата година.