Огромната част от българските предприятия нямат добри системи за управление на бизнеса си, което пречи на правилното разпределение на ресурсите им и води до презапасяване.

За това сигнализираха няколко български компании, които внедряват ERP системи. Според Божидар Крапчев, управляващ партньор на една от тях, въпреки че има възможност за кандидатстване по ОП „Конкурентоспособност" за внедряване на тези системи, няма как за краткия срок на мярката всички желаещи да се възползват от осигурения ресурс.

В момента около 1000 фирми у нас канднидатстват за финансиране по програмата за внедряване на модерен софтуер. Очаква се през март около 300 да получат одобрение за финансиране по ОП „Конкурентоспособност". „Това са действащи, живи фирми", допълни Крапчев.

Близо 50% от фирмите, които кандидатстват за финансиране за внедряване на модерен софтуер за управление, са в сферата на услугите. Повече от 19% са в сферата на производството, 14% се занимават с дистрибуция, по около 6% в търговията на дребно и в строителството. Останалите компании са в други браншове.

Какво представляват ERP-системите?

ERP – системите са цялостни софтуерни решения за управление на бизнеса – от планирането на доставките, през управление на складовото стопанство, планирането и управлението на производството, счетоводство и други. Божидар Крапчев обясни, че това е специален софтуерен продукт, който позволява на компаниите да управляват бизнеса си по-добре. „Представете си един лек автомобил, който няма датчик за отчитане на количеството бензин в него. Реално, тази кола може да върви, няма проблем да я карате, но за да сте сигурни, че няма да закъсате по пътя, задължително си носите една туба с бензин в багажника", допълни Крапчев. По думите му това е състоянието на българските предприятия в момента - като автомобил без датчик за горивото.

Причината повечето фирми да нямат „датчик за гориво" е високата цена на продукта, която често е непосилна за българския бизнес.

Какъв е проблемът?

Реално на пазара годишно се внедряват около 60-70 системи за управление на качеството във фирмите и това са възможностите на фирмите, които внедряват продукта, допълни Крапчев. През март около 300 фирми вероятно ще получат одобрение за внедряване на подобен софтуер с пари по мярката на ОП „Конкурентоспособност", но в установените срокове няма да успеят всички компании да се възползват от получения ресурс. Това означава, че огромна част от тях ще трябва да върнат парите, защото не са успели да ги усвоят.

Решението на проблема - повече пари, по-дълги срокове

Според Герчо Каракашев, представител на друга фирма-внедрител, изключително важно е процедурата да бъде открита целогодишно, а не само веднъж. По този начин проектите ще бъдат разпределени равномерно във времето и фирмите-внедрителки ще могат да отговорят на нуждите на своите клиенти. В същото време няма да се стигне до неусвояване на европейски средства и оставане на бизнеса в настоящото си състояние без добри системи за управление.

Макар и закъсняла, отварянето на тази мярка е положителна стъпка, категоричен бе Божидар Крапчев. Тя обаче е като единичен изстрел, ако остане в този вид – да бъде отворена само веднъж. Затова е добре да бъде целогодишна, смята експертът.

По думите му може да се помисли и за пренасочване на ресурс от други мерки или програми, за да се отговори на огромния интерес към внедряването на модерен софтуер.