България може да се окаже една от страните, които ще спасят света от дефицит на вино. Еликсирът не достига на международните пазари, предупредиха американски анализатори. В същото време страната ни отчита суперреколта от грозде и както цяла Европа регистрира свръхпроизводство. Това съобщи за „Новинар” директорът на Института по лозарство и винарство доц. д-р Иван Пачев.

Той уточни, че европейските държави са с отлични реколти и високи добиви тази година. Най-голям дял имат Франция, Италия и Гърция. Страната ни е на осмо място по производство на вино. Пачев изтъкна, че реколтата ни е много добра, като добивите са около 800 кг на декар от винено и около 1000 кг от десертно грозде.

И докато на Стария континент еликсирът е в повече, в световен мащаб се оказва, че напитката не достига. През последната година търсенето на вино е надвишило предлагането с 300 милиона каси, което е най-високият показател за 40 години наблюдение, показва изследване на американската банка Morgan Stanley. Според експерти проблемът се дължи на лоши добиви в Америка.

Междувременно страната ни разчита да увеличи износа на вино. България има възможност да разшири експортния си потенциал на пазара в северните страни, стана ясно през септември. Тогава у нас на посещение дойдоха представители на петте държавни компании в търговията с вина и спиртни напитки от северните страни – Швеция, Финландия, Норвегия, Исландия и Фарьорските острови.

Виното е сред най-предпочитаните напитки за българина, показва статистиката. В света нашенецът заема шесто място по употреба на алкохол.