Предмет на изясняване е какви са били изпращаните указания от БНБ към квесторите. Това каза главният прокурор на България Сотир Цацаров в Брюксел.

Главният прокурор посочи, че проверката на квесторите в БНБ е започнала на базата на публикации в медиите и допълни, че са събрани достатъчно количество документи, които показват физически и юридически лица, които са имали преференциални влогове. По думите му става въпрос за лихви, които са в порядъка на 8-9%.

Цацров допълни, че не може да се приеме, че от първия момент, в който квесторите са влезли в банката, те са осъществявали действия по безстопанственост, съобщава Агенция "Фокус".

Междувременно председателят на временната парламентарна комисията за КТБ Десислава Атанасова коментира, че от БНБ е имало серия от указания към квесторите, обратно на твърденията на ръководството на централната банка.

"Оказа се, че има и различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви едно на друго", посочи Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Вчера БНБ се разграничи от квесторите на КТБ като разпространи съобщение, в което заяви, че никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти.

Преди това твърдение Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Десислава Атанасова припомни, че на предишното заседание са взели решение да поискат информация от синдиците на КТБ във връзка с изнесени данни за предоговаряни преференциални условия на влогове.

След установеното днес Атанасова каза, че предстои отново депутатите да поискат цялата кореспонденция между квесторите на КТБ и БНБ, както и Фонда за гарантиране на влоговете, така че да установят кой, какви въпроси е задавал и как е отговарял и защо отговорите се различават с оглед на качеството на отговарящия.

Тя даде пример като каза, че са поставяни въпроси, на които веднъж гуверньорът на БНБ е отговорил по един начин, а подуправителят Нели Кордовска, впоследствие в различно време и в различно качество, е отговорила по друг начин на квесторите на КТБ.

Работата на комисията няма да се удължава, остава още месец и от комисията считат, че в това време ще са приключили доклада. "За нас има до голяма степен яснота за това как се е източвала банката и кои държавни длъжностни лица и държавни органи са проявявали бездействие или умишлени действия, въпреки че не сме органът, който може да дава подобни заключения", заяви Атанасова. В доклада от комисията се очаква да предложат и редица законодателни промени.

За момента няма информация колко точно депозити с преференциални условия са станали обикновени.

"Мисля, че не само за мен, за всички от комисията, се изясни схемата за източване на КТБ. Това беше нашата основна цел. За нас наистина е ясно, че Банков надзор не е бил на мястото си, не е вършил работата си". Атанасова обаче препрати към прокуратурата въпроса за това, дали управителят на БНБ има вина за определени действия или бездействия по отношение на КТБ.