Да заемаш самия връх на социалната йерархия изисква повече разходи, отколкото се считаше доскоро. Ново изследване на еколози от Принстън, което се появи вчера в списания Science, доказва че равнището на хормоните на стреса в организма на алфа мъжкари сред диво живеещите маймуни бабуини е по-високо по сравнение с по-ниските в йерархията бета мъжки.

 

Или казано по друг начин, социалното доминиране си има цена и тя се плаща с по-висок стрес, повече здравословни проблеми и загуба на усещане за благополучие.

 

Изследването е озаглавено „Живот на върха: ранг и стрес сред дивите мъжки бабуини“. Заключението е, че както в периоди на екологична стабилност, така и в момент на резки промени, най-високата позиция в стадото е свързана с уникални ползи и разходи.

 

Според изследователите, това заключение има своето приложение и за човешкото общество. Бабуините не само са близки до хората по генетичен материал, но и като нас живеят в много сложни, комплексни общества.

 

Изследвани са 125 мъжки бабиуна, живеещи в пет различни социални групи в Амбосели, Кения. Еколозите проследяват индивидуалните истории и промените в поведението на маймуните в региона от четири десетилетия. За новото изследване в продължение на девет години са измервани нивата на тестостерона и глюкокортикоида, съдържащи се във фекалиите на животните.

 

Учените са категорични, че продължителността и обхвата на измерванията изключват вероятността резултатите да са повлияни от случайни фактори, свързани с индивидуални характеристики – а действително отразяват дългосрочните ефекти от доминантното положение.

От десетилетия е известно, че алфа мъжкарите имат предимство в размножаването, но тези резултати говорят, че да бъдеш на върха си има истински недостатъци. Да бъдеш алфа мъжкар има солидна цена, обясняват еколозите.

Обяснението за повишените равнища на стреса сред водещите мъжки бабуини може да се открие в енергията, нужна за постоянното поддържане на социалната позиция. Мъжкарите начело се бият по-често за запазване на статуса си; те имат и повече женски, които да пазят от съешаване с другите мъжки.

В същото време женските и младите маймуни изразяват своята привързаност към алфа и бета мъжкарите без особено различие спрямо статуса им – тоест при еднаква психологическа подкрепа, разходите на алфите са много по-високи, отколкото разходите на бетите.

Бабуините са добър модел за изучаване на комплексните общества, посочват учените. „Хората също живеят в йерархични общества и като цяло е известно, че и при хората социалният статус е свързан с ефекти върху здравето“.

Учените ще продължат да работят в тази насока, за допълнително уточняване какви са специфичните ползи и разходи да бъдеш на върха при различните биологични видове, в различни екологични условия и типове на групова организация.