Цената на доматите заплашва бъдещето в политиката на бразилския президент Дилма Русеф. Това пише Financial Times в днешния си брой като прави връзка между предстоящите през следващата година избори в страната и растящата инфлация.

Заради поскъпването на цените и лошото време, което причини поражения върху 70% реколтата в някои региони, от началото на годината до сега доматите в Бразилия са поскъпнали тройно до 3.50 реала. Това извади на улицата ресторантьорите, които протестират срещу скока на цените, тъй като той може да ги доведе до фалит.

 

По-високата цена на доматите причинява между 5% и 10% загуби за малките ресторанти. За да се задържат в бизнеса те са се преориентирали към внос на доматени консерви.

 

В основата на проблема за бразилците е инфлацията, която се вдигна до 6.59% през март. Стратегическото ниво, което централната банка на страната брани, е 4.5%, което показва колко далеч над целта са се оттласнали цените.

 

Бразилия не е страната с най-висока инфлация в региона, обръща внимание Financial Times, като посочва, че в съседна Аржентина, например, инфлацията е била 24%. Очакванията на анализаторите са, че ръстът на цените ще се успокои през тази година, но това не е успокоително, имайки предвид, че ръстът на бразилската икономика без под 1% през миналата година. Именно това може да причини проблеми в президентската надпревара за Дилма Русеф.

 

Тя печели своята популярност сред избирателите с това, че безработицата в страната е рекордно ниска. Това обаче може да не е достатъчно, за да може Русеф да задържи симпатиите на електората, чиито доходи биват изяждани от инфлацията.