Министерството на финансите не одобри заявените от първичните дилъри и техни клиенти поръчки на проведения на 5 декември 2011 г. аукцион за продажба на 5-годишни ДЦК, деноминирани и платими в евро, с номинална стойност 35 млн. евро – информира снощи на сайта си финансовото ведомство, без да уточнява какви са били параметрите на подадените оферти.

„Очакванията към срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 декември 2011 г., повлияха върху проведения аукцион“ – обясняват от МВ факта, че нито една от подадените оферти за закупуване на държавните облигации не е била с подходяща доходност.

В аукциона са участвали всички първични дилъри на българския пазар, но резултатите от преотварянето на емисия 300/2011 г. са били повлияни от нарушеното доверие на финансовите пазари към страните от еврозоната и неяснотата около бъдещето на единната европейска валута – коментира МФ.

Параметрите на аукциона отразяват външни за страната фактори, а не икономическто ни развитие – допълва ведомството на министър Симеон Дянков. Тъй като „правителството разполага с достатъчни и различни по вид средства за финансиране“, взето е решение да се отхвърлят всички подадени от първичните дилъри оферти.