Цената на памука достигна най-висока стойност от 15 години в Ню Йорк, надхвърляйки 1 долар за фунт /0.453 кг/ за пръв път от 1995 година в резултат на намаляването на световните резерви и засиленото търсене, предаде Франс прес.

Най-търсените контракти, тези със срок на доставка през декември, поскъпнаха днес до 1.0198 долара за фунт .   

Цената на суровината отчита почти непрекъснато покачване от средата на юли, когато достигна най-ниска стойност от февруари.

Търсенето от страна на промишлеността се засилва с възстановяването на световния икономически растеж, но предлагането намалява. Много страни производителки - Индия, вторият световен износител, Китай, най-големият световен потребител, и Бразилия - имаха проблеми с реколтата в момент, когато резервите на най-големия износител, Съединените щати, бързо намаляваха.

Много хектари с памук в САЩ бяха заменени с други култури, като соя или пшеница, посочва Дакс Уедмайър от Ю Ес комодитис /US Commodities/. Фондовете, спекулантите, всички искат дял от този пазар" на памука, един от най-търсените продукти на селското стопанство в момента, наред с царевицата, добавя анализаторът. БТА