Цената на въглищата ще се увеличи до края на годината. Това обеща министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му в момента цените са нереалистично ниски. Те не са увеличавани в последните три години и половина, даже са били намалени. Но цената, по която в момента работят Мини Марица-изток де факто не е нормална, тя е изкуствено ниска и самото предприятие работа на загуба, каза министърът. До края на годината мога да поема ангажимент, че ще има увеличение на цената на въглищата, каза Стойнев и допълни, че визира периода от септември до края на годината.

 

Драгомир Стойнев за пореден път потвърди, че цената на тока ще бъде намалена. Според енергийния министър промените в законодателството и мерките, които се вземат от страна на управляващите, ще помогнат за стабилизирането на цялата енергийна система, въпреки че Националната електрическа компания е във фактически фалит. Цената на тока няма да се повиши както за крайния потребител, така и за бизнеса. Разбира се, всичко е въпрос на разчети, които в момента се правят в ДКЕВР. Законопроектът, който прие Народното събрание, не би трябвало да доведе до доведат до увеличаване цената на електроенергията.

 

„НЕК е в изключително тежко състояние, НЕК е в технически фалит и аз не го и крия. Задълженията са близо 2 млрд. лв., но така или иначе ние считаме, че с предприетите мерки ще успеем да спасим системата от банкрут“, каза Стойнев.

 

Драгомир Стойнев определи като притеснителен доклада на ДАНС, в който се коментират схеми за източване и пране на пари през проекти за възобновяеми енергийни източници. За подробностите обаче Стойнев се въздържа от коментар, защото ще ги изнесе в доклад пред парламента.