Движението на цените рисковите активи, показва, че пазарите залагат на рецесия, считат анализаторите от инвестиционния отдел на Credit Suisse.


Последните няколко седмици бяха тежки за капиталовите пазари, движени от хаотичен поток от макроикономически данни и новини за проблеми с европейския дълг.

 

От Credit Suisse смятат, че нестабилността и резките промени на посоката на движение ще продължат и през идващите седмици и месеци.

 

През следващата седмица стартира публикуването на отчетите на американските компании за финансовите им резултати през третото тримесечие. Обичайно, първи ще публикуват данните от Alcoa. Отчетът на компанията ще излезе на 11 октомври, след края на търговията в Ню Йорк.

 

Данните до сега показват, че ръстът на печалбите се е забавил рязко, най-вече в секторите на добива на суровини и финансите.

 

Но цените на акциите са наистина привлекателни по различни показатели, дори ако се вземат потенциално по-ниските печалби и низходящите корекции на перспективите.

 

Цените на акциите в момента показват рецесия. Така че нагласите трябва да се преобърнат, за да може да се реализира стабилна възходящата корекция.

 

Въпреки че акциите не са най-привлекателния актив точно в момента, то много позиции са реално подценени. Това означава, че те няма да поевтинеят значително, независимо от волатилността на пазара. Така подценените акции могат да се използват за селективно предпазване срещу нестабилността на пазарите.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!