През януари Индексът на тържищните цени пада с един процент до 1,561 пункта, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Наблюденията от предходните години показват, че през януари търговската активност намалява и пазарът на храни се успокоява, коментират експертите.

Те уточняват, че колебанията на цените на повечето хранителни стоки спрямо декември са в диапазона плюс/минус два процента.

В началото на месеца имаше леко покачване на цената на олиото и брашното, но през втората половина на месеца стойностите се стабилизираха.

Средномесечните цени на брашното остават без промяна в сравнение с декември, а при цената на олиото има спад с един процент.

Спрямо същия месец на миналата година обаче се наблюдава поскъпване на голяма част от хранителните стоки. Най-голямо поскъпване на годишна база, с около 15-18% има при брашното, олиото, яйцата, зрелия фасул, свинското месо и пилешкото месо, сочат данните.

Спрямо януари 2012 г. цената на сиренето се качва с 9,6%, а на кашкавала - с 1,6%. Спад на цената на годишна база има при захарта (6%), ориза (8,5%), лещата (4,6%) и рибата (10%).

С 3 процента пада и цената на трайните колбаси, докато цената на каймата се вдига с 5%.

През януари в сравнение с декември се наблюдава поскъпване на повечето плодове и зеленчуци, като поевтиняване има само при чесъна (6%) и при портокалите (9,7%).

Най-голям ръст на цената на месечна база се наблюдава при оранжерийните домати - 42,3%. Средно с около 10-11% е поскъпването през януари на оранжерийните краставици, зелето и картофите.

В сравнение със същия месец на миналата година в ДКСБТ наблюдават поскъпване на почти всички плодове и зеленчуци. Най-голям ръст на годишна база има при цената на картофите (65%) и лимоните (42%).

На годишна база цената на ябълките се повишава с 18%, а на оранжерийните домати - с 2%. Спад спрямо януари 2012 г. е отчетен при цената на зрелия чесън - 25%.